Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Tuesday, November 17, 2009

Susuibu- Melawan Kejauhan

Masuk 2 minggu cici menghabiskan hari-hari cici dgn bekerja dan berulang alik Seremban-UIA-Seremban almost everyday...memula mmg penat letih bla bla bla tp bila dh masuk tahap 'saya terima dgn redha', semua penat tu mcm incredibly hilang.....

Tapi, lepas dgr ayat dr bapa mertua ci, ci jadi sangat takut 'Nanti tgk la, ibu dia balik pun dia dh tak heran, asyik berkepit dgn nenek aje'...ci tahu ayat tu gurauan, ci tahu abah nak sedapkan hati mak mertua ci sbb ayit waktu awal2 tu mmg tanak dgn dia... ye la, hari-hari ayit mengadap cici dan abah dia, mana kenal org lain. teacher kat nursery pula betukar-ganti, tak la melekat di hati ayit sgt.....

Hari pertama ci balik dr kerja, ci ambik ayit yg tido dlm buai, ci pelok, ci dakap, ci cium-cium smbil nangih....sejam 45 minit travel balik dr kerja mmg memenatkan ci...perah semua tenaga ci...apatah lagi perasaan ci...ditambah pula dgn bengkak susu sbb lama sgt jarak atau rindu sgt dekat anak.....

Alhamdulillah ayit peluk ci balik....mcm lama tak jumpa....dia ingat cici.....

Hari-hari sepanjang 2minggu ni, hantu cemburu ci dtg...tmbah-tambah kalau ci kol mak mertua dan mak mertua kata ada org lain suapkan makan kat ayit...tetiba ci rasa mcm tajam rasa kat hati-rasa mcm 'ibu yg patut suapkan ayit sbb ibu dh patut ada kat rumah by now'

Ya, umah ci dulu dgn uia hanya 5 minit...rumah ci skrg dgn uia 1 jam 45 minit......

Semalam masuk 2minggu ci berulang alik, ci balik mcm biasa....dan alhamdulillah setiap kali ayit tgk muka ci dia mcm terlompat-lompat...terus terkam kat dada nak menyusu...dlm hati ci rasa 'kalo cici tak menyusu dia, ci mcm hilang keistimewaan...sbb kalo menyusu botol, smua org leh bagi...kalo menyusu badan, hanya ci sorang leh bagi kat ayit'

Bapa mertua ci pernah tinggalkan suami ci waktu dia kecil utk nenek dia jagakan...after a month bru balik (sbb kerja jauh), suami ci tgk mak ayah dia pun lari lintang pukang...sbb tak kenal...sbb dah hilang rasa pergantungan...yg ada pd susuibu.....

Ci lebih bersyukur skrg yg cici menyusukan ayit sepenuhnya...sbb ci tahu setiap kali ci keluar rumah, w/pun jauh, ci dh tinggalkan sepenuh kasih syg ci dekat setiap botol susu cici...walau tak sama bau, tak dgr jantung cici, sekurang-kurangnya rasa nya tetap sama.....dan ayit insyaallah akan ingat cici walau ke mana ci pergi...

Waktu cici duduk wad dgn ayit aritu (ayit masuk wad sbb demam sawan) ci naik kesian tgk baby yg awal-awal dh diberi susu tin.....lagi kesian tgk mak baby kehulu- ke hilir mencari air panas, susu tin, membasuh botol segala semata-mata utk sekali penyusuan...ci hanya selak dan bagi setiap kali ayit minta...org kata ibu yg menyusu badan ni kena byk sabar, apa yg ci tgk org yg menyusu dgn susu tin lagiii kena bersabar...mana dgn kudrat lg, dgn wang ringgit lagi...tu pengajaran yg ci dpt waktu kat hospital...ya, ci anggap waktu itu ialah waktu kecemasan ci....

Ada srg ibu ni (indonesia) dtg bawa baby 4bulannya...duduk di katil sebelah cici....dia dtg sehelai sepinggang...dgn harapan hospital bg diapers dan susu tin utk anak dia....ya, dia bayar hampir rm250 hanya utk pendaftaran berbanding kita yg masuk lenggang kangkung aje....nurse marah kata susu tin utk baby bwh 6bulan tak ada....ci tanya dia 'bg la susu badan'....dia kata 'dh takde...'...ci kata 'ada lg tu, cuba bagi...' dia senyum sinis 'takpe la, saya kerja...bg susu tin aja la' Ke hulu-kehilir mencari, cuba telefon suami dia utk bawak bekalan susu tp xdpt...suami cici la yg menapak ke 7-eleven mencari susu tin utk anak org ni...ci kata 'kalo terdesak, saya boleh susukan' dia senyum mcm ci tgh wat lawak.....

Memilih utk memberi susu tin semasa kita masih mampu memberi susu badan bukan sesuatu yg lawak....

Ini serius (ming ming)....

Ini benar-benar serius.......

10 comments:

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

untung tau BF anak. tu ha kalau anak berkepit dgn nenek, tp susu kita tu buat dia rindu kat kita sentiasa nnt.

BF mmg create special bond ibu & anak.

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

yerp..betul..susuibu nie makanan kasih syg..sejauh mane pun kite tnggalkn ank kite, dia pasti ade 6th sense thdp kite..subhanallah!!

aduhaiii..nape lar ibu indon itu x maww bg susu ibu..kan lg senang, terbaik, b'khasiat..dan yg lg penting its FREE!!

k.e-caR yg dh BF smpi 2 thn 7 bln++ neh pun ade yg gelak-gelak-sinis katanyer k.e-caR bkn bg susu lg.. kire bg DARAH kt anak.. apakahh??

Kaseh NazLieza said...

so sweet...btol apa yg ci ckpkn tu...biler baby kiter dberi susu bdn mmg kiter akn rse close sgt dgn ank kiter...begitu jglah baby tu rse..hr pertama liza kembali bkerja pon mmg xsng duduk..blk umh trus terkam husna n ckp rindu2...pastu bler tgk husna nyusu dgn penuh smngt...wahhh...rse syahdu sgt hati ni..inilah kenikmatan yg diperolehi oleh ibu2 yg bf pd baby kan..semoga kiter trus berusaha dgn cemerlag gemilang dlm menempuhi dugaan mnyusukan ank kiter..ceaaa...

Cerita Cici said...

mama-miya: betul...bond yg sesiapa pun takleh amik dr kita...

kak ecar ku cayang:tu la, ci nak offer pun dia tanak...oh psl darah tu ci SELALU sgt dgr...xper la akak, janji kita tahu apa yg kita buat kan....

Liza: a'ah ci tetiap ptg wat jejak kasihan dgn ayit tu...berlari-kari dgn baju kerja terkam anak dulu ( bapak kemudian) hahaha....

Normaliza said...

Betul Ci, kalau anak yang minum susu botol takdenyer nak terkam ibu dia balik keje. Macam anak akak. Sedih gak..tapi nak wat camana..huhu! Harap2 2nd baby nanti leh tebus kesilapan ni..

Cerita Cici said...

kak normaliza: Insyaallah kak ye...ci doakan yang terbaik....huhuhu...

shaliza said...

ci,saya pun pernah rasa apa yang ci rasa,nak2 pulak ank duk MIL aka atuk dia. Tp ngn speciality susu ibu tu yg buat dia ingat kita selalu.InsyaAllah.

Cerita Cici said...

Shaliza: ye ke...wah, serupa lah kita yeh...yup...ci pun sgt bersyukur...mungkin bg org lain tak kisah sgt sbb dia leh wat kerja lain/ baby takde la melekap kat kita 24jam...tp bg cici BIG DEAL...hehehe...ci mmg suka melekap kat ayit 25jam...(tmbah 1jam)

mama thieya said...

susu ibu pengikat kasih ibu dan anak.. macam umi mama_thieya selalu cakap.. walaupun kita ni keje ke , dok jauh ke,bb yg kiter susukan mesti akan igtkan kiter,bb boleh rasa bau ibu dia.. jadi cici kene sabar.. kalo MIL cici bg makan ke bawa pi jalan2 ke cici amik positif bende2 tu..

Mama_thieya yg fully housewife ni pun kdg2 rasa jauh hati biler bb thieya nak pi ngan nenek dia jer..

Cerita Cici said...

Betul...kita rasa mcm pelik je kalau jejauh dgn anak...kalo keja tu lain la, tu pun hati tu msti tingat kat anak...
bila ci dh balik umah, hilang segala penat tgk muka ayit senyum...berulang alik seremban-kl? terus jadi 'no hal lah'...anak punya pasal, tgk tol seremban pun dh tergedik2 (suka sgt sbb dh nk smpai umah)
hahaha...ni bru anak srg nih...