Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Saturday, August 22, 2009

Peraduan Promosi Penyusuan Susu Ibu sempena Minggu Penyusuan Ibu Sedunia 2009



Cici mulakan dgn lafaz Bismillah...

Cici senyum girang bila tetiba nampak logo ini kat blog seseorang, hajat di hati nak masuk, tapi hari ini dah 20/8...oh well....

Bercakap mengenai susuibu, hati ci kembang. Dgn segala kebaikan susuibu yang ibu-ibu dah tahu, susuibu juga boleh buat semua orang jadi kawan.

Pagi tadi, ci nampak seorang kakak mendukung anak kecil nya yg baru 3 atau 4 bulan. Ci tanya, 'menyusu badan ke?' dia angguk...'eh awak pakai pam apa ye...bla bla bla' sampai dah jadi mcm kawan rapat sama sekolah rendah...

Ya, ibu-ibu yang menyusu badan perlukan sokongan...bukan hanya dgn apa yang kita selalu surf atau baca, tapi dgn keadaan dan org di sekeliling. Ramai yang kalah dgn nafsu memberi susu formula dek kerana pengetahuan atau tabiat org di sekeliling nya salah. Mak suruh, bapak mertua kata, jiran sebelah bagitahu, the list go on and on...Kadang-kadang doktor yang menyambut baby itu sendiri yang melobi susu tin itu ini...dah doktor sendiri yg kata, siapa lah ibu ini nak membantah, iye?

Tidak. Anda seorang ibu...

Ibu yang bertanggungjawab ke atas anak yg anda kandungi selama sembilan bulan. Dan selama sembilan bulan itulah kita sudah sebenarnya atau sepatutnya bersedia utk menyusu kan anak kita dr hari pertama dia dilahirkan.

Cici sendiri tak sebertuah itu. Melahirkan dalam keadaan tidak bersedia zahir dan batin, cici tidak punyai ilmu utk menyusu. Ya, baby cici Ayit disogok dgn susu formula di awal kelahiran. Cici lalui zaman relaktasi yang memeritkan, yang bila teringat kembali cici sendiri pun tatau mana kekuatan itu datang.

Mungkin dari nama Ibu yg ci pikul...

Ya, kita kuat wahai ibu-ibu...Kita kuat untuk melahirkan, kita juga kuat untuk memberi penyusuan yg terbaik untuk anak kita. Tidak kira kita bekerja 8-6, kita suri rumah, kita pangkat tinggi, kita pangkat biasa-biasa...kita kan ibu, kita semua sama...kita semua punyai susu...

Ci syukur ramai sudah buka mata...Bukan hanya ibu malah juga abah-abah; yang mahu membantu...dan tahu mana mereka harus berperanan (especially utk tidak mengkomen waktu ibu mahu beli pam itu ini....hehehe)

Ci juga senyum setiap kali pergi ke nursery, dah banyak botol-botol ebm ibu-ibu yang menyusu...ci baca setiap nama baby-baby yg tertulis di setiap botol...hati ci kembang memikirkan betapa beruntungnya anak-anak ini punyai ibu-ibu sebegini tabah...dan khasiat di dalam setiap botol....oh well, enough said...

Dengan rasa rendah diri, dgn berbesar hati nya, cici mengajak semua ibu: yang sedang mengandung, yang sudah melahirkan- susui lah anak anda; dan semua perkara indah akan menyusul.

17 comments:

Nisha said...

Salam Ci. Akak ni bukanlah seorang yg pandai mengomen but anyway this is a wonderful article. Cuma rasa sedih coz ilmu yg sebegini x sampai ke pengetahuan the old school yg menyebabkan stress pada ibu2 yg sedang berusaha utk memberi yg terbaik pada anak2 mereka. How nice if they can open their eyes like we do.

Zenita said...

Bertuah rasanya mengenali Cici melalui perjuangan Cici yang tidak terhingga. Memang kita sebagai seorang ibu patut menyusukan anak kita kerana itu adalah hak mereka. memang diakui terdapat banyak cabaran dan rintangan semasa mula-mula ingin menyusukan anak tetapi rintangan dan cabaran itu akan terhapus sekiranya kita dapat menjelajah dan menerokai alam pengetahuan tentang penyusuan anak yang betul. Oleh itu, adalah baik sekiranya ibu-ibu yang berpengalaman "memimpin" tangan ibu-ibu yang baru supaya usaha mereka juga berjaya. Teruskan usaha Cici untuk terus menyebarkan tentang penyususan ibu.

mama zharfan said...

nice & touching write-up! ada bakat jd penulis ni :) good luck~

victoria said...

well narrated!!

ada bakat jd penulis ni


Cash Online Get Easy cash at your door step

Eyna Shariff said...

me as cici's bf nk ucapkan congrats kt ci krana berjaya menyusukan ayit tersayang sehingga sekarang... akak lihat sendiri pengorbanan ci sediakan susu tuk ayit almost everyday kt opis nie... hehehe... tahniah tuk ayit gakk coz dpt menikmati kelazatan susu ibu dia...
akak sendiri xberpeluang nk nyusukan anak2 akak... hopefully, coming soon... coming soon???? bile tu??? hehehe...
anyway ci, congrats again... hope ci menang......

i - you said...

Cici... ayu mmg sentiasa mengikuti blog cici.. suka baca tulisan2 n luahan cici.. Tp x penah lak nak komen2.. hehe..

Hmm... cukup beruntung Ayit tau.. dapat mama mcm cici.. walaupun Ayit penah diberi susu tepung yg tak sebaik susu ibu nye, tapi Cici cepat tsedar n terfikir kan.. At least masih x terlambat n dah pun pbetulkan.

So teruslah berusaha buat yang terbaik untuk baby Ayit.. Makin encem Ayit yek..

Annas said...

ni dah tahap buleh tulih buku dah nieh, meh aku jadik publisher ;p

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

salam cici..
gud luck utk contest nie..sesamer lar kite m'jadi BF-ibu yg b'jaya.. lps nie leh samer2 share info BF..

susu ibu adlh mkanan-kasih-sayang.. BF-ibu rawksss!!

i follow u tau..

Cerita Cici said...

Terima kasih sbb mengomen...hehehe...
Ci cuba bg yg terbaik utk Ayit...dan ibu-ibu disekeliling cici...sebolehnya ci tanak org lmbat dpt ilmu mcm cici dulu...

ct said...

pertamanya mummy alief nak ucapkan tahniah kat ci seb menjadi seorang ibu yg mampu bertahan dlm 'menyusukan' anak ini. bukan semua org mampu capai ke tahap skrg ni ci, lama juga ni. Adik akak salah seorang darinya.. akak pula mm.. x lama manapun. cuma memang payah kalau tiada dorongan dr suami dan semangat dr kwn2 yg sama berkongsi pengalaman ini. apapun, tahniah seb ci menjadi ibu yg baik kepada ayit dan contoh pd ibu lain termasuk mummy alief.

Zimah's Depart said...

good luck ek cici..
sy budak baru belajar..bleh sesama kongsi info psalBF ni..

Mumsluvbaby said...

Salam cici, akak dah baca semua isi kandungan tulisan cici tu.Keep up whatever you do.Biar pun kadang2org2 tua tanya ;"campur susu ke?Baguslah..senang nanti.."kita yang menyusu nih mengangguk saja tanda setuju(nak jaga hati)...kasihan masih ada org kat luar sana yg pendek akal dalam kebaikan penyusuan susu ibu ini.Bagi mereka, jalan mudah adalah susu formula.Malah alasan "xde susu" dijadikan penyebab.Sedangkan kita sebagai ibu yg tidak bersungguh2 nak menyusu bayi kita sendiri.Ambil jalan mudah dengan memberi susu formula.Fikir-fikirkan lah...

hasnah said...

Hai Cici...
Ingat tak ader satu hari dlm bulan MARCH 2009 yang lepas..ader sorg ibu dok call cici...and perbualannye berkenaan..

KAK HAS- salam..hai cici,akak stress la...susu akak dh makin kering..kesian kat baby ZAQWAN...kejap sgt dia dpt nyusu akak, cici mcm mana?

CICI-eh akak, susu akak bukan dah kering la...sebenarnye ader tur..akak jer yg rase susu dah kering, akak pam tak? ala..akak kan dlm pantang lagi..so susu banyak lagi tau..akak rerajin lah pam, oh sebelum tur cici nak tanya akak, akak pam tak? akak, jgn jadi mcm cici, akak belum terlambat lagi..

KAK HAS-akak pam ci, tapi sakit la...tur yg tak nak pam..akak beli brand pureen..sakit sangat..pastu dapat pon sikit sgt, rase tak berbaloi ngan kesakitan tur

CICI-akak, try beli pam spectra..cici hr tur pon sama mcm akak..pam pon sakit...pastu cici beli pam ngan HAZA...alhamdulillah..berbaloi hasilnye..rase sakit pon tak der..hehehe

yup...itu adelah sebahagian dr perbualan akak ngan cici dulu..terima kasih cici...sebab cici bw akak ke jalan yg terang..walaupon terlalu byk rintangan yg akak terima..lagi lagi dr family sendiri..tapi alhamdulillah..berkat doa dan sokokngan hubby tercinta and cici akak mampu bg full BF kat anak akak yg tersayang..yes...betul kata cici...akak masih belum TERLAMBAT!!

alhamdulillah...FAEQ ZAQWAN dah 6 bulan full BF...
THANKS Cici

My Growing Litte Princess said...

huh the savior of mommies...congrats for your write-up...very convincing and precise. Well, sebagai mak, akak tak nafikan ada sikap sambil lewa sampai dikata susu tu kering…Bukan niat tak nak bagi, tapi macam yang sorg sister tu ckp, bila perah, dia jadik sakit…I wish I could breastfeed imaniy now but I think it is too late as she’s already one and get used with the formula. whut do you think?.. Advice plz…

My Growing Litte Princess said...

huh the savior of mommies...congrats for your write-up...very convincing and precise. Well, sebagai mak, akak tak nafikan ada sikap sambil lewa sampai dikata susu tu kering…Bukan niat tak nak bagi, tapi macam yang sorg sister tu ckp, bila perah, dia jadik sakit…I wish I could breastfeed imaniy now but I think it is too late as she’s already one and get used with the formula. Well whut do you think?.. Advice plz…

armouris said...

info tentang susu ibu kat sini - Susu Ibu Mencegah Infantile Colic dan sini - Tips Menyusu Bagi Ibu Muda

lin said...

視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,色情