Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Tuesday, August 11, 2009

Ter Tampar.....

Seingat cici selama hidup 25tahun ni (birthday cici 13 ogos ye: org ramai sila prihatin), ci pernah kena tampar. Orang yang menampar cici terdiri drpd org yang selalu ci jumpa, selalu ci tepon. Org yg tampar cici pun ci tau utk kebaikan; dh tak ingat kes apa- sepah kan rumah kut. Ker sbb ci makan coklat smpai comot.

Ya, ci kena tampar sbb itu. dan byk sebab lain. Tapi, tamparan sebegitu tak sehebat tamparan yg ci dapat pagi tadi.

Pagi tadi, ci hantar Ayit seperti biasa. Hujung minggu ni ci sekali lagi skip intensive pumping sbb ci balik kedah (after a year tau; sila prihatin ye). So, ci bawak bekalan susu kat ayit yang ala-ala cukup la kut tu. Ci tegur teacher ayit, bgtau dia susu ayit dan biskut yang ci bekalkan. Sekali dia bersuara:

'Dulu cici bawak dekat 10 botol susu kan, skrg dh sikit je. Susu dah kurang ke....'

Rasa mcm elektrik mengalir dr tulang belakang berdesup smpai ke lutut. mengigil tgn ni pegang susu yang dikatakan kurang itu. Terpancut keinsafan menyerap kat segenap hati nih. Ci toleh kat Ayit, rasa nak kendong dia balik. Biar la dia direct feeding je dgn cici, tak payah kena judge by my ebm lak. hahaha...Ibu kalau dh dekat-dekat nak birthday ni memang emo ckit. hahaha...

Ya, cici tertampar. Tersentap. Dengan kenyataan itu sendiri dan dgn realiti keadaan yang benar. Akak tu dh buat cici rasa nak tidur peluk pam. Nak mandi dgn pam takleh sbb pam takleh kena air, sila prihatin ye. Teacher ayit yg dulu komplen susah nak uruskan ebm cici sbb smua baby kat neseri minum fm aje skrg dh buat ci rasa nak usaha lebih keras. Nak kembalikkan 10 botol yang ci bekalkan selalu.

Ci boleh...ya, ibu boleh...kalau pasal anak kita, ibu mampu buat apa sahaja.....


Dah wat plan siang-siang dah. Dengan tulang empat kerat yang ramai kata dah slim ni (hahaha...drg tatau tgh tahan nafas bg nmpak perut kempis) ibu akan relactate smpai lebam. Jgn ngeri, maksudnya nak relactate smpai susu kembali mcm dulu. Nak intensive pumping mcm dulu-dulu ibu buat.

Perkara sebegini lah yang kekadang perlu utk kejutkan kita. Selama ni ci dh selesa dgn apa yang ci buat; walau sekali termissed pumping schedule, ci rasa tak apa. Tapi benda ini yang buat bdn adapt seterusnya bekal kan susu hanya cukup-cukup dan tak lebih. Ci perlu yang lebih itu, utk simpan dalam masa emergency- cth nya puasa ni....

Doakan cici, ci akan doakan semua juga......

Kepada kak farah, kak mai, dan semua ibu mengandung ataupun yg dalam pantang yg hubungi cici sbb mahu fully breastfeed, cici hormati hati mulia anda semua....Anak anda bangga punyai ibu seperti anda......





Ayit di Kedah...Jakun 1st time jumpa PakNgah belah kedah dia.....


Jgn serius Ayit.....Senyum la.......




4 comments:

~sall said...

wahh...hebat tu citenye, cici,sabar ye. sabar tu kan separuh daripd iman.

Cerita Cici said...

Hehehe...betul sall...Sabar tu penting...

lailasani said...

salam..
hehehe.. lebih kurang cerita dgn saya. makin lama makin susut bekalan utk damia. yg paling tak tahan bila encik suami bbsitter yg tegur. "SUSU SIKIT!!!" rasa AMAT TERTAMPAR... huhuhu.. tp selalu pujuk hati sdiri.. damia dah makn macam2.. so tak perlulah bergantung kepada susu ibu sangat...

Cerita Cici said...

Ayit dh start mkn jugak, tp susu dia maintain minum banyakkkk...hehehe